Yoga voor kinderen

Het belang van Yoga voor je kind
Voor alle kinderen is yoga goed. Kinderyoga geeft kinderen kracht, balans en is waardevol voor het verbeteren van de lichaamshouding, het zelfvertrouwen, de concentratie en het zelfbewustzijn.
Je hoeft dus geen problemen te hebben om met yoga bezig te zijn. Maar yoga is wel goed voor kinderen die om een of andere reden belemmerd worden in hun ontwikkeling.
Yoga voor kinderen kan o.a. een gunstige rol spelen bij kinderen die problemen hebben met de concentratie, coördinatie, ademhaling, beweging/motoriek, slapen, angsten en gedrag.

Tegenwoordig moeten kinderen veel; niet alleen worden er prestaties verwacht op school, maar ook daarbuiten is het druk.

Er zijn kinderen die een druk leven vol activiteiten prima aankunnen. Maar er is ook een grote groep kinderen voor wie dat niet geldt. Zij krijgen problemen in een maatschappij die steeds drukker wordt, en steeds meer van kinderen vraagt.” Het zijn vooral de sociale, geïnteresseerde, gevoelige kinderen die de dupe zijn. Zij kunnen zich moeilijk afsluiten voor alle prikkels die de hele dag door op ze af komen. Ze vinden het moeilijk om nee te zeggen, en ze doen niet alleen véél, maar willen dat ook nog allemaal góed doen. Dat is niet zo vreemd, in een maatschappij waar prestaties erg belangrijk zijn.

Kinderyoga kan daarbij een steuntje in de rug zijn.
De bedoeling van yoga is dat de kinderen zich op een leuke en ontspannen manier met hun lichaam en geest bezighouden. Daarvoor is het van belang dat ze zich veilig voelen. Stelregel één is dan ook dat niets moet en niets gek wordt gevonden.

Bij kinderyoga gaat het om het plezier en niet om de techniek en prestatie. Kinderyoga is speels van opzet, we gaan op avontuur in het oerwoud, stampen als een olifant, brullen als een sterke leeuw en staan heel stil als een boom. Je ervaart hoe je de alledaagse drukte los kunt laten door je voor te stellen dat je zorgen meestromen met de rivier naar zee.
Aan de orde komen: warming-up, meditatie, yogahoudingen, spel en visualisatie. Ook wordt er aandacht besteed aan normen en waarden.

Advertenties